Leer van de bijen!

Honingbijen vergaderen nooit, hebben geen verschillende afdelingen en evalueren hun werk niet. Toch is de opbrengst van hun werk glashelder: ze bestuiven bloemen. En dat doen ze met zijn allen, ogenschijnlijk zonder gemor. Honingbijen overleven al miljoenen jaren in volken van tienduizenden individuen. Wij mensen niet. Hoewel we beginners zijn in grootschalig samenwerken, doen we bijna niet anders meer. Volgens Ramon Hagedoorn zijn we er zelfs verslaafd aan. Dat is een risico, voor ons en voor onze omgeving. Een oplossing is om zaken (weer) in klein verband te gaan organiseren. Maar kan dat wel? Bestuderen van bijen biedt uitkomst.

Boek ‘Het Bijeffect’

Hierover schreef Ramon een boek: ‘Het Bijeffect. Leren samenwerken van bijen’. Het is onder andere te koop bij boekhandels, zonder verzendkosten via Libris.nl en via de uitgeverij van de Internationale School voor de Wijsbegeerte (ISVW). Op de site van ISVW staat ook een inkijkexemplaar.

TEDtalk

In 2018 hield Ramon een TEDtalk over wat we kunnen leren van bijen.

B-tribe

Honingbijen werken al miljoenen jaren in grote groepen, zonder management, regels of vergaderingen. Wij kunnen leren van deze efficiënte manier van samenwerken. Mensen zijn van nature gewend te overleven in kleine overzichtelijke groepen: tribes. Tegenwoordig werken wij juist vaak in grote onoverzichtelijke groepen. De kracht van de tribe gaat daar vaak verloren. Eveline van Bunge, Rik Brem, Robert van den Bout en ik vormen samen de B-tribe.

B-tribe is geïnspireerd door tribes en honingbijen en brengt het beste van die twee werelden samen. We versterken de bestaande samenwerking bij groeiende organisaties, bijvoorbeeld MKB-bedrijven die groter worden dan een overzichtelijke tribe. We behouden de kracht van de tribe en benutten die van bijenvolken voor je groeiende organisatie.

Verder werken we graag voor organisaties die beleid van overheden uitvoeren, zoals bibliotheken, onderwijsinstellingen of de politie. Hun beleid en missies veranderen tegenwoordig voortdurend. Wij helpen je om zelf aan het roer te blijven en met werkplezier goede resultaten te behalen.

Contact

Ramon geeft regelmatig lezingen over wat we kunnen leren van de bijen, bijvoorbeeld voor Philips, de Rabobank, gemeenten en het Rode Kruis. Wil je hier meer over weten? Of wil je meer informatie over de B-tribe? Neem dan contact op met Ramon via info@bijeffect.nl of 06-13321114. Je vindt hem ook op LinkedIn.

KvK-nummer: 24444801
Bankrekeningnummer: NL74INGB0004279104