Uitgangspunten

Leer te kijken als een imker!

Een imker:

  • Let op kwaliteit. Welke speciale kwaliteiten heeft een bijenvolk? Doet de koningin haar werk goed? Bestaat het risico dat er iets mis gaat?
  • Kijkt naar omstandigheden. Is er een weersverandering op komst en wat zijn de gevolgen daarvan? Welke activiteiten horen in welk seizoen? Wat bloeit er in de omgeving?
  • Bepaalt zijn strategie. Wat moet er gebeuren om de honingoogst zo groot mogelijk te maken? Moet het aantal volken uitgebreid worden of moeten de bestaande volken eerst op orde zijn?
  • Grijpt in als dat nodig is. Moet er een nieuwe koningin komen? Moet voorkomen worden dat bijen vertrekken? Moeten bijenvolken samengevoegd worden? Is er een investering nodig?

Bijen houden is continu opletten en kiezen. Rekening houdend met wisselende omstandigheden. En wetend dat je maar beperkt kunt sturen als imker! De bijen doen immers het werk. Natuurlijk is de wereld van de bijen niet hetzelfde als ‘onze’ wereld. Maar je kunt de bril van de imker wel gebruiken om op een confronterende manier naar organisaties, hun vraagstukken en oplossingen te kijken. En dat is precies wat Bijeffect doet.

Artikel Bijeffect 

Effectief organiseren is lastig. Mensen zijn er al eeuwen mee bezig. Effectief organiseren gaat met vallen en opstaan, het zit niet in onze genen. Bijen leven al miljoenen jaren in volken. Zij overleven onder steeds veranderende omstandigheden. Effectief organiseren zit wél in hun genen. Welke principes liggen ten grondslag aan hun overleven? In het artikel Effectief innoveren als het niet in de genen zit staat het effectief organiserende bijenvolk centraal. Hij laat zien dat het bijenvolk een voorbeeld voor onze organisaties is. Er blijkt onder andere uit dat routines en beheersing net zo belangrijk voor effectief organiseren zijn als creativiteit en intuïtie.

Privacyverklaring

Bijeffect neemt de bescherming van uw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Lees hier meer over in de privacyverklaring van Bijeffect.

Contact

Meer weten? Neem contact op.